Czym się kierować przy wyborze zlewu do kuchni gastronomicznej?
Wybór zlewu do kuchni gastronomicznej nie jest łatwy. Decyzja o zakupie odpowiedniego wyposażenia powinna być dobrze przemyślana. Właściciele restauracji muszą brać pod uwagę różne czynniki, aby zapewnić pracownikom niezbędne bezpieczeństwo i komfort pracy. Bardzo ważną rolę odgrywa jakość materiałów. O czym pamiętać podczas procesu? Czym się kierować przy wyborze zlewu do kuchni gastronomicznej?
Solidny zlew do kuchni gastronomicznej
Otwarcie restauracji czy baru wiąże się z wieloma obowiązkami. Wśród nich można wyróżnić m.in. wybór zlewu gastronomicznego do kuchni. Wbrew pozorom zadanie nie należy do łatwych. Podczas procesu warto kierować się przede wszystkim zasadami higieny i bezpieczeństwa, ale również innymi praktycznymi kwestiami. Decyzja powinna zostać uzależniona od wielu czynników. Nie ulega wątpliwości, że najważniejszą rolę odgrywa materiał, z jakiego wykonano zlew gastronomiczny. Wyposażenie wysokiej jakości jest trwałe, a także odporne na uszkodzenia oraz wysokie temperatury.
Takie właściwości posiadają meble wykonane ze stali nierdzewnej, które można zakupić m.in. od producenta okapów gastronomicznych Alkos. Korzystając ze sprawdzonej oferty, zaopatrzysz się w solidny zlew gastronomiczny zgodny z normami sanepidu. Odporna na korozję stal nierdzewna nie zmieni składu chemicznego pożywienia. Doświadczeni producenci zlewów gastronomicznych gwarantuję gładką powierzchnię elementów o łagodnie wykończonych krawędziach.
Co wziąć pod uwagę przy wyborze zlewu gastronomicznego?
Bezpieczeństwo pracowników i jakość żywności zależy przede wszystkim od materiału, z jakiego wykonano wyposażenie kuchni gastronomicznej. Mimo to wybór zlewu gastronomicznego należy uzależnić także od innych czynników. Na komfort pracy wpływa m.in. wielkość zlewu. Jeżeli w pomieszczeniu znajduje się zmywarka, warto postawić na zlew jednokomorowy. W innym przypadku najwięcej korzyści gwarantują zlewy dwukomorowe. Jeżeli kuchnia jest bardzo duża, dobrym pomysłem jest rozważenie zakupu basenu gastronomicznego ze stali nierdzewnej.
Wybór wyposażenia powinien być uzależniony od potrzeb i komfortu pracowników. Jak się okazuje, ważną kwestią jest również sama konstrukcja mebla. Specjaliści cenią wyposażenie umożliwiające swobodną regulację wysokości blatu. Właściciele restauracji często zwracają uwagę na pozornie nieistotne elementy, tj. dodatkowe półki na detergenty czy uchwyty na środki czystości. Zlew do kuchni gastronomicznej powinien być wytrzymały, funkcjonalny, ale również estetyczny. Jest to szczególnie ważne, jeżeli goście mają widok na wnętrze kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana