Dezynfekcja obiektów hotelarskich w czasie pandemii
Pandemia koronawirusa w dużym stopniu wpłynęła na przedsiębiorstwa w praktycznie każdej branży. Jej konsekwencje nie ominęły również branży hotelarskiej, która na początku pandemii przeżyła kryzys w związku z kwarantanną, a następnie musiał dostosować się do nowych warunków sanitarnych. W jaki sposób powinna odbywać się dezynfekcja w tego typu obiektach?
Jakie powierzchnie należy dezynfekować?
SARS-CoV-2, potocznie nazywany koronawirusem, należy do patogenów wyjątkowo żywotnych i odpornych na różnego rodzaju czynniki zewnętrzne – może między innymi przetrwać w bardzo wysokich i bardzo niskich temperaturach. Choć przenosi się przede wszystkim drogą kropelkową, a więc w drobinach wody unoszących się w powietrzu, istnieje pewne ryzyko zakażenia poprzez kontakt z powierzchniami, na których doszło do jego osadzenia. To powoduje, że w obiektach hotelarskich konieczna jest regularna dezynfekcja powierzchni, które mają szczególnie częsty kontakt z ludzką skórą. Należą do nich:
klamki drzwi,
przyciski w windach, domofony,
blaty stołów i biurek,
wyposażenie toalet i łazienek,
Aby zmaksymalizować bezpieczeństwo gości hotelu, elementy te powinny być dezynfekowane tak często, jak to tylko możliwe.
Środki do dezynfekcji hoteli
Skuteczność dezynfekcji uzależniona jest w dużej mierze od stosowanych środków. Zwykłe detergenty przeciwko koronawirusowi są nieskuteczne, z drugiej nie należy polegać na środkach dezynfekujących opartych na alkoholu – mogą one przyczynić się do zniszczenia delikatniejszych powierzchni mebli czy wyposażenia hotelu. Należy stosować specjalne środki zawierające silne substancje czynne, a jednocześnie bezpieczne dla ludzi i sprzętów. Szeroki wybór takich preparatów znajdziemy w ofercie firmy Linea Trade.
Dezynfekcja dłoni
Uzupełnieniem dezynfekcji powierzchni użytkowych w hotelu jest dbanie o dezynfekcję dłoni osób przebywających w obiekcie – zarówno pracowników, jak i gości. Konieczne jest zatem zapewnienie dostępy do bezpiecznych środków dezynfekujących do dłoni, zawierających substancje nawilżające skórę. Środki dezynfekujące do dłoni powinny znajdować się w specjalnych dozownikach, umieszczonych w strategicznych miejscach hotelu, np. przy wejściu oraz recepcji. Najlepiej sprawdzą się dozowniki wyposażone w automatyczny system dozujący, bazujący na czujniku ruchu, gdyż zapewniają one bezdotykową dezynfekcję. Unikać należy za to dozowania środków dezynfekujących z butelek ze spryskiwaczem lub pompką, gdyż mogą na nich zbierać się drobnoustroje i zanieczyszczenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana