Najważniejsze elementy umeblowania zaplecza gastronomicznego

Funkcjonowanie każdej restauracji, baru, cukierni czy kawiarni, nie byłoby możliwe bez odpowiednich urządzeń gastronomicznych i umeblowania. Firmy wyposażające gastronomię w niezbędny sprzęt, oferują: urządzenia chłodnicze, meble ze stali nierdzewnej, profesjonalne zmywarki, ekspresy do kawy, a także akcesoria kuchenne i kelnerskie, które usprawniają codzienną pracę. Co ponadto należy do najważniejszych elementów umeblowania zaplecza gastronomicznego?
Meble ze stali nierdzewnej
Meble ze stali nierdzewnej: stalowe szafki, stoły robocze, zlewy, płyty, stanowią podstawowy element wyposażenia zaplecza gastronomicznego. Stal nierdzewna ceniona jest bowiem za wysoką wytrzymałość, trwałość, odporność na uszkodzenia mechaniczne, działanie wody i wysokich temperatur. Meble ze stali nierdzewnej są łatwe w utrzymaniu czystości i estetyczne. Spełniają wymogi BHP i Sanepidu, a także umożliwiają zachowanie wszystkich standardów związanych z branżą HoReCa (Hotel, Restaurant, Catering).
Godną polecenia firmą, oferującą kompleksowe zaopatrzenie gastronomii, w tym: meble ze stali nierdzewnej, urządzenia chłodnicze i grzewcze, ekspresy do kawy, a także akcesoria do gastronomii, jest A-Z GASTRO.
Urządzenia chłodnicze i mroźnicze
Do niezbędnych w kuchni sprzętów, zaliczamy również wszelkiego rodzaju urządzenia chłodnicze i mroźnicze, zapewniające właściwe warunki przechowywania żywności i atrakcyjną ekspozycję gotowych wyrobów. Do niezbędnych urządzeń chłodniczych w kuchni zaliczamy między innymi: lodówki, szafy chłodnicze, zamrażarki skrzyniowe, schładzarki i zamrażarki, witryny chłodnicze.
Urządzenia grzewcze – elektryczne i gazowe
Podstawą, bez której praca w kuchni nie byłaby możliwa, są profesjonalne urządzenia grzewcze, służące do obróbki termicznej rozmaitych potraw. Wśród najważniejszych urządzeń grzewczych w profesjonalnej kuchni, warto wymienić: piece konwekcyjno-parowe, ciągi kuchenne, piece do pizzy, płyty do bezpośredniego smażenia, rożna, makaroniarki.
Poza wymienionymi powyżej sprzętami, w profesjonalnej kuchni nie powinno zabraknąć również wydajnego okapu, który będzie w stanie pochłonąć wilgoć i powstające podczas przygotowywania potraw, zapachy, a także wysokiej jakości zmywarki.
Używany sprzęt gastronomiczny
Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z biznesem gastronomicznym lub dysponujesz aktualnie mniejszym budżetem, doskonałym rozwiązaniem może okazać się zakup używanego sprzętu gastronomicznego. W sklepie z używanym sprzętem gastronomicznym, możesz znaleźć m. in.: kuchnie elektryczne, szafy chłodnicze, płyty grillowe, ekspresy do kawy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Paw-Meble Paweł Mazur
Meble - na zamówienie
woj. lubelskie23-206 Stróża-Kolonia, Osiedlowa 6 lok. 6
-
Majameble Piotr Rembelski
Meble - na zamówienie
woj. mazowieckie05-126 Nieporęt, Jana Kazimierza 344